Door drukke werkzaamheden bij DSM moest ik de duivensport vaarwel zeggen en in 1996 zijn al mijn duiven via een tussenpersoon naar Japan verkocht. Enkele jaren werd daarom niet met duiven gespeeld, maar wie eenmaal met de duivensport in aanraking is geweest, kan moeilijk zonder het duivenspel. Dat resulteerde eind 1998, spontaan door Lei aangeboden, in de komst van 50 late jonge duiven uit het beste van zijn bestand duiven, waarmee hij inmiddels de Europese top bereikt had. Uit deze laatjes werden alleen jongen gekweekt en vervolgens gespeeld door mijzelf en door Lei. Ook zijn vele jongen naar mijn vriend Piet Hille in Luxemburg gegaan. Hij speelde sterk in landelijk verband. Via Piet Hille bezit ik thans een super kweekdoffer die een nazaat is van mijn eigen duiven. Door uiterst sterke selectie in kweek- en vliegresultaten is een ultieme vliegploeg ontstaan, welke in hoofdzaak afstamt uit de 50 late jonge duiven van Lei Kurvers. Om enig vers bloed in deze stam te brengen zijn duiven gehaald bij Nouwen-Paesen uit Peer in België, bekend van hun geweldige uitslagen vanaf Barcelona.

De uitblinker van de huidige generatie duiven op het hok is zonder meer “Bramante”. Hier zijn erelijst met o.a. 11e Nat. Tarbes, 25e Nat. Tarbes, 43e Nat. Pau, 92e Nat. Tarbes, 114e Nat Pau enz. Zijn zoon “Benozzo” doet niet veel onder voor vader met o.a. 22e Nat. St.Vincent, 43 e Nat. Perpignan en 78 e Nat Bordeaux en diverse andere mooie prijzen, en is momenteel vierde asduif St.Vincent. Dit jaar is een zoon van “Benozzo”, genaamd “Baccio”, goed voor prijs 25 nationaal van Agen. We hebben het hier over vader-zoon-kleinzoon, hetgeen aangeeft dat de stam duiven uit het goede hout gesneden is voor het Grote Fondspel.

“Bramante” is gekweekt uit “Roger” met ringnr. 94-2015297 een rechtstreekse zoon uit de 1ste nationaal Soustons van Wijnands&Zn te Maastricht. Deze doffer heb ik via Lei gekregen en gekoppeld aan “La Divina” met ringnr. 98-1698597, de stammoeder van mijn duiven. Deze duivin is van vaders zijde een kleindochter van de eerder genoemde “Ferno 440”. Uit de “Ferno 440” is tevens de moeder geboren van de fabuleuze “Sensation” van Lei Kurvers en Henk de Weerd. De moeder van “La Divina” is een duivin van Bert Jongen en stamt af van de 85-2019034 van Jo Gillissen uit Cadier en Keer. Ditzelfde bloed is aanwezig in de “Roger” omdat de “Soustons” een kleinzoon is van de beroemde “Kleine Jo”, eveneens van Jo Gillissen. Bekend is dat Jo de bezitter was van de zwarte moordenaars van Marcel Braakhuis.

In de “Piet” met ringnr. LUX 11-14770 zit in sterke mate de bloedlijn van “La Divina”. Twee bekende duiven van Lei Kurvers zijn in deze lijn vertegenwoordigd t.w. de “090” met ringnr. 89-1679090 en is een volle neef van de “Ongeringde” en de andere duif in deze lijn is duif met ringnr. 96-1201891 een rechtstreekse broer van de “Sensation”. “Piet”met ringnr. LUX 11=14770 is gekoppeld aan “Andrea” ringnr. 07-1087459 hetgeen weer een dochter is van “Bramante”. Uit “Piet” X “Andrea” is een geweldige vlieger gekweekt t.w. “Lodovico 1” met ringnr. 12-1924946. Als jaarling vloog deze duif de prijzen 54 en 65 vanaf respectievelijk Agen/ZLU en Narbonne/ZLU, hetgeen tweemaal prijs 98 op de internationale uitslag betekende. Hiermee was “Lodovico 1”de derde Asduif Internationaal in de categorie jarige duiven. Mijn duivenstam bestaat in hoofdlijnen uit de oude duivenrassen Jan Slabbers en Marcel Braakhuis.

De ervaring heeft geleerd, dat goede kweekkoppels zeldzaam zijn. Het goede komt meestal slechts van een kant, hetzij de doffer hetzij de duivin. Door dergelijk koppel te scheiden zal blijken wie van de twee de goede vliegeigenschappen bezit. Zo heb ik ontdekt dat “La Divina” een super kweekster was, waarin duiven van Jan Slabbers en Marcel Braakhuis vertegenwoordigd zijn. Een super kweekkoppel wordt gevormd door twee bewezen goede kweekduiven. Het moge duidelijk zijn dat zich dergelijke situatie maar zelden voordoet op de meeste doorsnee duivenhokken. In mijn geval is door gerichte kweek en strenge selectie op de vluchten, een duivenstam ontstaan welke geschikt is voor de zwaarste fond vluchten, hetgeen Jan Slabbers, Marcel Braakhuis en Lei Kurvers met Henk de Weerd bewezen hebben.