Mijn duivenhok bestaat uit drie afdelingen. Twee voor de weduwnaars, waarvan de duivinnen niet worden gespeeld en een voor de jonge duiven. Er is plaats voor 28 koppels en tussen de weduwnaars zitten twee tot drie nestkoppels, waarvan uitsluitend de duivin wordt gespeeld. Deze nestkoppels zorgen ervoor dat er geen slapers onder de weduwnaars ontstaan. Ze blijven actief en alert. Dit systeem is gemakkelijk in de uitvoering. Tijdens de training gaan alle duiven de lucht in en brengt heel wat temperament teweeg tijdens de oefenvluchten. Deze vinden plaats om 9 uur in de ochtend en 7 uur in de avond.

Tijdens zeer warm weer willen de duiven slecht vliegen en dan wordt op de valplank een bak water geplaatst waarin electrolieten zijn opgelost met druivesuiker. Het is mooi om te zien hoe de duiven gebruik maken van deze drank en vervolgens weer gaan trainen. De voeding bestaat uit volle bak en steeds hetzelfde t.w Beijers Turbo. Mijn duiven krijgen nooit zuivering mengeling. Na de trainingsvluchten wordt een mengsel van snoepzaad verstrekt, dat samengesteld is uit velerlei soorten zaden waaraan extra witzaad, hennep, eivoer en pinda’s wordt toegevoegd. Iedere dag wordt een hoeveelheid vers grit verstrekt waaraan mineralen zijn toegevoegd. Door de week krijgen de duiven tweemaal biergist en creatinepoeder over het voer. Het drinkwater bevat regelmatig honing met propolis en koninginnegelei. Er wordt nooit vitamine aan het drinkwater verstrekt. Bij thuiskomst ontvangen de duiven steeds een electroliet oplossing via het drinkwater.

Enkele dagen voor het inzetten krijgen de duiven een anti geel pil. Hiermee is de verzorging tijdens het speelseizoen zowat verteld. Het tonen van de duivin aan de weduwnaars vindt plaats de dag voor de inkorving, zodat geen overdreven stress aanwezig is tijdens het inmanden. Medio maart wordt gekoppeld en eind mei worden de weduwnaars gescheiden van de duivinnen. Na Agen of Barcelona wordt gestopt met de drie nestduivinnen en worden dan ook van het hok verwijderd, waarna uitsluitend weduwnaars de hokken bevolken. Dat geeft een nieuwe situatie op het hok omdat bakken leeg zijn hetgeen nieuwe motivatie doet ontstaan bij de overgebleven weduwnaars. Deze situatie is mogelijk uit te buiten in het spel. Een goed voorbeeld hiervan is “Benozzo” die twee weken na het verwijderen van de duivinnen gebruik wenste te maken van een vrijgekomen bak en prompt prijs 22 nationaal St.Vincent vloog bij de ZLU.